For dig, der allerede har et grundforløb i ACT, eller det der svarer til det, og nu gerne vil have yderligere kompetencer og indsigt i ACT, går vi et spadestik dybere. Du vil få hele ACT-tilgangen uddybet, og vi vil kigge på de teoretiske retninger, hvor ACT henter sin inspiration.

UDDYBNING AF ACT-TILGANGEN
Det kendte stof
Her er det især kerneprocesserne inden for psykologisk fleksibilitet og ufleksibilitet, Livslinjen, ABC-modellen, Choice Point og kreativ håbløshed, som du vil blive trænet yderligere i.

At oversætte til ACT-sprog
Vi vil arbejde mere systematisk med at identificere det, klienten siger, inden for en ACT-terminologi. I det klienten verbalt eller nonverbalt giver udtryk for, vil du især blive trænet i at kunne identificere kerneprocesser, der fører til psykologisk ufleksibilitet.

Matrix modellen
Der vil være en grundig introduktion til Matrix modellen, og vi vil integrere modellen i den viden om ACT, vi allerede har. Det er en meget konkret og anvendelig model, som samler hele ACT-teorien i en enkel og overskuelig model, der kan udgøre et effektivt arbejdsredskab for os. Matrix modellen fokuserer på, hvordan vi kan komme til at leve et meningsfuldt liv samtidig med, at vores sind er fyldt med tanker og følelser, vi oplever som ubehagelige. Metoden er et 6-trins program, som klienten føres igennem, og som vi på kurset vil føre hinanden igennem.

Metaforen som arbejdsredskab
Metaforer, som hverdagssproget i øvrigt er fyldt af, spiller en stor rolle i ACT. Metaforen formår at komme uden om det normale analytiske sprog til fordel for en mere oplevelsesmæssig læring. Vi vil gennemgå nogle af de klassiske ACT-metaforer, og vi vil sammen udvikle nye, anvendelige metaforer i forhold til de cases, I har med. Vi vil herunder se på de muligheder, der er i at skabe metaforer sammen med klienten.

DE TEORETISKE RØDDER
ACT henter sin inspiration fra så forskellige traditioner som Eksistentialismen, Behaviorismen, Gestaltterapien, Kognitiv terapi, Mindfulness, Relationel Frame Theory (RFT) og Funktionel Kontekstualisme. Vi ser nærmere på disse traditioner, og hvad de bidrager konkret med i forhold til ACT. ACT`s rødder i den eksistentialistiske tradition vil bl.a. blive vist gennem en række forbindelser mellem ACT og Søren Kierkegaard, Martin Buber, Viktor Frankl og Fritz Pearls.
I det følgende vil vi kort knytte nogle kommentarer til de sidste to traditioner, nemlig RFT og Funktionel Kontekstualisme. 

Relationel rammeteori (RFT)
Mennesket er formentlig det eneste dyr, som via sin fantasi, sprog og billedannelse kan koble ting sammen på tværs af tid og rum. Vi mennesker behøver ikke at opleve tingene direkte, for at blive påvirket af dem. Vi kan påvirkes alene via sproget. Via sproget er vi i stand til at relatere alt til alt. Dette er en stor fordel, da det er en vigtig del af baggrunden for hele vores kulturelle og videnskabelige udvikling. Men da disse koblinger oftest sker på en automatisk og refleksagtig måde uden om vores vilje, kan de også skabe store problemer for os. Hvorfor det sker, og hvad vi kan gøre ved det, vil vi arbejde med på kurset. 

Funktionel Kontekstualisme
Ifølge funktionel kontekstualisme har ingen begivenheder eller ting en mening i sig selv. Meningen kan kun forstås i forhold til konteksten. Konteksten er altså den meningsskabende ramme omkring begivenheden, som f.eks. kan være en handling. Konteksten består af de faktorer, der øver indflydelse på den konkrete adfærd. Det kan være indre tilstande, som f.eks. besværlige tanker eller ydre begivenheder. Ud fra funktionel kontekstualisme arbejder terapeuten med at påvirke klientens handlinger via ændringer i konteksten. Funktionaliteten henviser til, om adfærden hjælper klienten i retning af de værdier eller det liv, klienten ønsker sig. Hvis den gør det, er adfærden funktionel.

FORM
Som på vores grundforløb vil vi tilstræbe følgende form:
30% af undervisningen til teoretiske oplæg /dialog.
20% til øvelser. 
50% til samtaletræning og case-supervision.
​Endvidere har vi planer om at inddrage filmoptagelser af samtaler med efterfølgende refleksion. 


PRAKTISKE OPLYSNINGER
​Tider for næste overbygningshold:
Har for tiden ikke besluttet hvornår næste overbygningshold
ligger.

Pris for uddannelsen 
Pris: 13.400 kr.
Pris:  8.740 kr. For arbejdsløse og pensionister.
Pris: 6.940 kr. For studerende.
– Alle priserne er inkl. moms

Indbetales inden kursusstart på konto:
Reg: 7264 og konto nr. : 0001176010
(Husk at skrive navn og efternavn i beskedfeltet) 

Depositum
Depositum: 1.500 kr.
Depositum: 1.000 kr. Hvis du er studerende, arbejdsløs eller pensionist.

Omfang
4 moduler af 14,5 timer:                  58 timer
6 møder i træningsgrupper:       18 timer
I alt:                                                       76 timer

Sted
Aarhus Universitet, 
Konferencecentret,
Ndr. Ringgade 3,
​8000 Aarhus C

Litteratur
Steven  Hayes: ”Slip tanketyranniet”